2010. december 29., szerda

Városi lazacok - 30Y lemezbemutatón jártunk a Gödörben

A kinti -8 °C és a 47-es villamos pályamunkálatai se tudtak eltántorítani minket, hogy meglessük az általam pár hete dicsért Városember c. 30Y lemez bemutatóját. A két előzenekaros program 20 órai kezdéssel volt meghirdetve, tehát a fő attrakció, az "ipszi" kb. 23 óra felé kezdett el játszani, ahogy azt várni lehetett. Addig nem sok minden történt, csupán annyi, hogy feltűnően sok ember szállingózott be a szállingózó hóból (és a mocsok hidegből). Legutóbb a Gödörben pont 30Y koncerten voltam, méghozzá éppenséggel az előző lemez bemutatóján, ott a tegnapi nézőszám kb. harmada volt. Most viszont négyszáz-négyszázötvenen szerintem simán voltak, nagyobb színpad is kellett. 
A két előzenekar a Kipu és a Jurij zenekarok voltak. Előbbi a kis színpadon "zúzott" kb. 30 percig és ugyanennyi néző előtt, de mivel csak sörért menet, illetve jövet láttam/hallottam őket, nem tartanám fairnek bármilyen vélemény kifejtését. A produkciójuk lényege azért átjött, három srác keményebb rockzenét nyom angol szövegekkel. Különös ismertetőjegyük, hogy cipőt viselnek és van hajuk.
A másik előzenekarból, a Jurijból azért "haraptunk" egy 20 percet, hogy felvegyük a ritmust. Csak rossz helyen kerestük. A 30Y-ra mondják páran, hogy minden daluk ugyanolyan. Nos ki kell ábrándítanom őket,tévednek. A Jurijnak vannak tök egyforma számai (vagy egy számot játszottak 20 percig? nem hiszem). Ez nem lenne baj, de ezek a dalok szövegileg is harmatosak és az előadás is - a legjobb szóval kifejezve- ízetlen. Mint kiderült 10 évesek lesznek, tehát (majdnem) egy idősek a 30Y-al. Azt hiszem erre mondják, hogy ha eddig nem, ,akkor már sohasem. Egyébként tök szimpatikus srácok, csak hát ki veszi meg egy állandó előzenekar lemezét?


Mikor ők az utolsó dalukat is elhúzták és szépen megköszönték a figyelmet elkezdett telni a tömeg, de még így is szellősen voltunk. Na de ezt inkább az eredményezhette, hogy olyan füst ült meg eddigre a Gödör pincéjében (vagy a Gödör gödrében), hogy kimarta az ember szemét és tüdejét, ezért hátulról ránk nyitották a -8 fokokat. Annyi volt, megszámoltam. Na mindegy, ez nem volt egy jó húzás.
Az viszont az volt, ahogy a hamarosan színpadra lépő főzenekar felépítette a koncertjét. Kezdtek a Kövér disznókkal és még jött pár dal az új lemezről, majd hirtelen átcsaptak best ofba, és csak a végén tértek vissza a Városemberhez. Az új lemez 12 dalából emlékeim szerint elhangzott 10 (a Jó Január Herceg és a Kérdés mi legyen maradt ki, bár utóbbiba így leírva már nem vagyok biztos). És azt kell hogy mondjam, hogy jól működtek a dalok, a közönség ismerte és énekelte őket, például aki nem énekelte velünk a Mecseki sétányok refrénjét azt minimum 20 botütésre ítélném. A lemez értékelésében két dalt találtak gyengébbnek illetve a lemezbe kevésbé belesimulónak, (Riadt háziállatok és Városember) nos ezek is meglepően jól hangoztak élőben. Azt azért le kell szögezni, mielőtt átcsapnék fényezésbe, hogy bizony ez a koncert is olyan volt mint bármelyik lemez a zenekar munkásságából. Az erre fogékonyak nagyon élvezték, de akik valami miatt nem szeretik a fiúk zenéjét, könnyen idegroham közeli állapotba kerülhettek. Ugyanis -nincs jobb szó rá- a 30Y-nak különleges zenéje és különleges koncertjei vannak. A spenótos-gombás lazac is különleges kaja, de az emberek legalább fele nem szereti.
Vannak nekik furcsa dolgaik, na! Ahogy kedves kísérőm kifejtette, elég nehezen jön össze a kemény rockos zúzás és hörgés az "az apukám gengszter, anyukám is sáros"-féle szövegekkel. Az ilyen régebbi dalok, inkább kikerülhettek volna a műsorból, csakúgy mint a Bogozd ki. Jó szám az, csak már szarrá játszották, és azt is megértem, hogy egy fesztiválkoncerten, vagy egy több főfellépős programban már muszáj elővenni, de egy lemezbemutatón, ahol a zenekar miatt, és az ő új lemezük miatt jött el a közönség, és nem azért, mert "hallod, kilenctől az mr2 színpadon 30Y van, menjünk durvulni a Bogozd ki-re, aztán toljunk egy gyrost aztán nézzünk be a party arénába". Tehát ezt a kötelező kelléket, mert sajnos már azzá vált, itt igazán ki lehetett volna hagyni.
Összességében én nagyon jól éreztem magam, a fiúk élőben nagyon erőteljesen tudták előadni az új lemezen hallható dalokat, a régiek (az említett kivételektől eltekintve) is jól működtek, ahogy mondani szokás, megvolt a kémia, volt itt őrült pogó és csendben megszakadó szív is.
Így egy valamire való "ipszisnek" mint én, nem is volt más dolga, mint szájat félmosolyra húzni, kalapot megemelni, kabátot ruhatárból kivenni és tisztességes városemberként kilépni a hideg nagyvárosba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése