2011. január 3., hétfő

Best of 2010 - Erős hajrá

Ma hazafelé gondolkodtam azon, hogy miről szóljon az új bejegyzés. A Quimby lemezt szeretném még kicsit ízlelgetni, meg annak neki kell üljek, szeretnék egy komolyabb írást róla. Ezért végigpörgettem az elmúlt év lemezeit, amikor egyszer csak bevillant. Mindenhonnan öntötték ránk az elmúlt év utolsó napjaiban a különböző listákat az év legjobb filmjeiről, lemezeiről, celebjeiről és hasonlókról. Pont én ne kürtöljön világgá, hogy mely lemezeket hallgattam rongyosra tavaly. (Erről eszembe egy régi sztori. Annak idején annyit hallgattam a Franz Ferdinand bemutatkozó lemezét, még az első mp3 lejátszómon, hogy a fájlok egyszerűen "megromlottak". Konkrétan "szétcsúsztak" a számok, külön mentek a sávok, aztán egy idő után sérült állományként kezelte őket a gép. ) Egyébként a tavalyi év zeneileg számomra viszonylag gyenge volt, sokszor volt, hogy szinte nem volt mit hallgatnom, ilyenkor jöttek elő a régi zenéim (Kispál, The Hives, The Killers, Arctic Monkeys, stb.), amik persze retrónak és hiánypótlónak jók voltak, de azért az újdonság varázsát meg sem közelítették. Ezért is örvendeztem annyira az októberi Vad Fruttik lemez kapcsán, végre alami leprolta a hallójárataimról a pókhálót. Aztán az év végét feldobta az új Quimby és 30Y lemez, amik valószínűleg 2011 elejét is uralni fogják. De azért elvétve év közben is voltak jó zenék (pl. Vampire Weekend - Contra, rögtön az év elején), azt be kell ismernem. Akkor lehet, hogy mégse volt olyan gyenge az idei termés? (Doktor úr, olyan bizonytalannak érzem magam. Vagy mégse?)


Na akkor nézzük, miket ért meg tavaly a lejátszókra pakolni. Szerintem.

Klaxons - Surfing the void
Maszkura és a Tücsökraj - Kérlek, így szeress
Vampire Weekend - Contra
Arcade Fire - The Suburbs
Budapest Bár - Volume 3.- Zene
Eszembe jutottál - Főhajtás Cseh Tamás előtt (sajnos)
Kispál és a Borz - Napozz holddal (sajnos)
Quimby - Kicsi ország (végre)
The Drums - The Drums
Vad Fruttik - Fénystopposok
Eels - End of Time
30Y - Városember
Lightspeed Champion - Life is sweet! Nice to meet you!

A lemezek nem sorrendben vannak, hanem ahogy eszembe jutottak! Rangsorolni amúgy is lehetetlen, ezen felül pedig teljesen felesleges lenne. Ha még valami eszembe jut, majd hozzáírom.
Ezeken kívül még bizonyára volt nagyon sok jó zene, például az új MGMT-t még nem volt időm meghallgatni, és Neil Young Le Noise című lemezét is mindenhol dicsérték, az új Kings of Leonról nem is beszélve. Tehát van törleszteni valóm 2010-el szemben, pedig mint tudjuk, nem jó adósságot átvinni az új évre.
Mindenkinek legalább ennyi király új zenét kívánok 2011-re is!

2 megjegyzés:

  1. Várom a Quimby kritikádat! A Vadfruttik és a 30y kritikával teljesen egyetértettem.

    A Quimby-t nekem is sokat kellett emésztenem. Úgy a 10. meghallgatásra ment bele a fülembe, de mostmár kedvenceket is meg tudok jelölni.:)

    VálaszTörlés
  2. Hát igyekszem a héten nekiülni, meglátjuk lesz-e rá időm... Ez amúgy tényleg nem az a lemez, amit második halláskor már dúdolgatsz magadtól.
    Amúgy meg köszi a kommentet!

    VálaszTörlés